25 de març del 2014

Set milions de morts l'any i seguim contaminant

Avui el dia s'ha despertat amb una informació força sorprenent: set milions de persones van morir l'any 2012 com a conseqüència de respirar aire contaminat ja sigui a l'exterior o a l'interior de les vivendes. Això és el que es desprèn del comunicat de premsa que l'Organització Mundial de Salut ha fet públic aquest matí. Aquesta xifra equival al 12,5% de les morts mundials que es van produir al llarg d'aquell any.

Segons el comunicat les noves dades mostren un vincle gran entre la contaminació atmosfèrica i les malalties cardiovasculars i el càncer, a banda del més conegut i evident amb les malalties respiratòries. Aquesta mortalitat s'ha focalitzat de forma especial als països d'ingressos mitjos i baixos de l'Àsia sudoriental on, a mi m'ha sorprès, el percentatge de morts vinculades a l'aire contaminat d'interiors és un 27% més alt que el de les morts vinculades a la contaminació atmosfèrica exterior. Sembla que té a veure amb la utilització de carbó, llenya o bosta com a combustible per cuinar dins les vivendes, un recurs que utilitzen uns 2900 milions de persones al món. Pel que fa la contaminació atmosfèrica la nota presentada per l'OMS considera que en gran mesura és conseqüència de polítiques insostenibles en sectors com el transport, l'energia, la gestió de deixalles i la indústria pesada.

Pots clicar damunt per veure'l en gran
Serà o no casualitat però ahir l'Agència Europea del Medi Ambient feia públics els nivells de contaminants abocats a l'aire pels països de la UE i en destacava que onze d'aquests havien excedit, fins i tot de forma reiterada, un o més dels límits d'emissions de determinats contaminants, particularment òxids de nitrogen i amoníac, contaminants amb coneguts efectes nocius per a la salut de les persones. Existeixen antecedents de períodes preocupants quant al nivell de partícules contaminants a l'aire de les ciutats europees que van conduir a la presa de mesures excepcionals com la gratuïtat del transport públic per afavorir que els ciutadans deixessin el transport particular principal responsable de les emissions de contaminants. 

Segons es desprèn del gràfic, els nivells d'òxids de sofre, substàncies que anys enrere donaven lloc a la pluja àcida que malmetia boscos, sòls i rius europeus, sembla que estan sota control.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada