17 de gener del 2014

Plantes invasores per ajardinar Barcelona

Una de les principals amenaces amb què s'enfronta constantment la biodiversitat d'una zona és l'aparició d'espècies exòtiques que molt sovint, per les seves característiques, esdevenen invasores afectant les poblacions locals ja sigui pels paràsits que arriben amb elles o per la simple competència pel propi espai. El canvi climàtic afecta directament la presència d'espècies procedents d'altres latituds a casa nostra, i l'acció humana, per exemple amb la compra d'espècies exòtiques ornamentals per als jardins, hi contribueix de forma important. Per això les administracions estableixen catàlegs d'espècies invasores que normalment s'acompanyen de mesures de control o eradicació d'aquestes espècies oportunistes. Donada la importància del tema sorprenen notícies com l'apareguda a la revista Quercus en el seu número de gener.

A la pàgina 4, una carta d'Artur Degollada, director del Centre d'educació ambiental Ecoima, adverteix que la Diputació de Barcelona ha publicat una guia per orientar els responsables dels ajuntaments sobre els arbres que es poden plantar a les ciutats. Degollada es queixa de què de les 248 espècies recomanades, 214 són exòtiques, 29 d'elles considerades com a invasores per la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

Tot i no haver pogut accedir a la guia no dubto de les dades que ofereix Degollada a la carta publicada i em faig ressò de la seva queixa. I tenint en compte que la guia es va fer amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat hom no pot sinó recordar la dita: "amb aquests amics, qui necessita enemics?" 

1 comentari:

  1. Tenim especies invasores procedents de la jardineria que els controls que es fan periòdicament demsotren que lluny de la seva erradicació estem davant d'una invasió difícil de controlar. I, malauradament, cada cop ocupen més ambients. Una, la Buddleia davidii, un arbust amb flors liles en raïm que ocupen els vorals de carreteres i camins. L'altre, la Forsythia, la campaneta xinesa, un arbust de flors grogues que a la carretera de la Seu a Puigcerdà és força vistosa.
    I ja no diguem plantes com el seneci del Cap que està envaïnt d'una manera descontrolada marges de camins i carreteres i prats. A més té la peculiaritat de deixar una substància al sòl que mata la resta de plantes, autòctones, per no tenir competència.
    I una altra espècie, l'om siberià, que es va plantar a banda i banda del riu Segre entre la Seu i Alàs. Aquest arbre produeix estolons que rebroten dins el riu i que suposen un perill per possibles pujades del riu, a part de malmetre tota la vegetació arbustiva tan beneficiosa per la llera d'un riu a nivell de fauna que hi habita.

    És molt difícil lluitar contra aquest tipus de plantes i més si des de la mateixa adminsitració se'n promou l'ús en jardineria ornamental. Inconsciència, desconeixement, tantsemenfotisme? Potser una mica de tot. Ja ho dius bé, amics així no cal, gràcies.

    ResponElimina